Smärtlindring

smärtstillande medicin

Akut mot kronisk smärta
Smärta klassificeras på två sätt. Det är antingen akut eller kroniskt. Akut smärta börjar plötsligt och känns skarp. Det kan orsakas av brutna ben eller nedskärningar. Det löser vanligtvis direkt eller kan vara upp till tre månader.

Ibland övergår akut smärta till kronisk smärta. Detta kan hända när det fysiska tillstånd som orsakar smärtan är olöst såsom cancer eller artrit. Det kan också hända om nervsystemet försämras och skickar smärtsignaler när det inte finns någon specifik orsak till smärta.

Kronisk smärta är pågående smärta som varar i mer än tre månader och är oftast svårare att diagnostisera. Det är viktigt att skilja mellan akut och kronisk smärta eftersom behandlingsvalen skiljer sig åt. OTC-läkemedel, såsom aspirin, acetaminofen eller ibuprofen (ett NSAID), kanske inte är tillräckligt starka. Faktum är att de flesta patienter med kronisk smärta behöver receptbelagda läkemedel för att hantera smärta.

Icke-opioida alternativ för smärta
Även om det finns många typer och märken av mediciner, beror vilken medicin din läkare rekommenderar på dig – din smärtnivå, behandlingsmål och övergripande hälsa.

Hur man förklarar din smärta
Nu när du vet skillnaden mellan akut och kronisk smärta, låt oss gå in lite mer. Orsaken till din smärta kommer för det mesta att avgöra vilken typ av smärta du upplever. Att beskriva dina symtom korrekt är viktigt eftersom det hjälper din vårdgivare att välja den bästa behandlingen för din smärta.

Nociceptiv smärta och neuropatisk smärta är de två vanligaste typerna av smärta.